Antigeentest

Wat is een Antigeentest?

Een antigeentest is een sneltest of zelftest waarbij je kunt testen of je besmet bent met het Coronavirus. Antigeentesten meten de aanwezigheid van bepaalde eiwitten en moeten niet in een laboratorium worden geanalyseerd. Ze kunnen meteen worden uitgevoerd en afgelezen, waardoor het resultaat snel (meestal na 15 minuten) beschikbaar is. De resultaten zijn echter minder betrouwbaar dan de PCR-testen. Een positief resultaat is zeer betrouwbaar, maar een negatief resultaat sluit nooit volledig uit dat de geteste persoon toch besmet is. Een antigeentest bij een persoon zonder symptomen kan alleszins nooit gebruikt worden om de basisregels niet te respecteren, quarantaine te weigeren of deze vroegtijdig te stoppen.

Een corona zelftest die je op onze website kunt bestellen, is dus een antigeentest. Deze hoeft niet naar het laboratorium gestuurd te worden, en deze kun je zelf thuis uitvoeren.

Antigeentest met reiscertificaat

Sommige landen accepteren een Antigeentest met reiscertificaat in plaats van een PCR-test met reiscertificaat. Let op: Dit betekend niet dat je een corona zelftest kunt gebruiken om te reizen, hierbij krijg je namelijk geen certificaat. Deze testen moeten nog altijd afgenomen worden door gespecialiseerde bedrijven, die ook dit certificaat kunnen afgeven. Wel is een antigeentest met reiscertificaat een stuk goedkoper, en heb je het resultaat doorgaans al binnen een half uur.

Een van deze aanbieders is Spoedtest

Wat is de beste antigeen zelftest?

Het is natuurlijk lastig om te zeggen welke antigeen zelftest nou het beste is, aangezien er veel verschillende soorten beschikbaar zijn op de markt. De Nederlandse overheid, en de Europese unie heeft daarbij wel een aantal richtlijnen vrijgegeven waar je op moet letten als je een antigeen zelftest koopt.

 • CE Keurmerk met 4 cijfers.
  Een antigeen coronatest die goedgekeurd is door het RIVM, maar ook goedgekeurd is door de Europese Unie als zelftest heeft een CE keurmerk met 4 cijfers. Vaak ziet dit er zo uit: CE0123
 • Een speeksel zelftest is over het algemeen minder betrouwbaar dan een neustest. Dit komt vaak omdat je niet altijd de juiste, of de juiste hoeveelheid slijm kunt opvangen. Het is daarom altijd beter om een neustest te kiezen.

De Acon FlowFlex antigeen zelftest is de meest verkochte sneltest in Nederland. Deze antigeentest heeft een kort wattenstaafje, waardoor deze niet helemaal achter in je neus hoeft. De corona zelftest van Acon FlowFlex heeft een CE keurmerk met 4 cijfers (CE0123) en geeft resultaat binnen 10-15 minuten.

Hoe gebruik ik een Antigeen zelftest?

Het gebruik van een antigeen zelftest is heel makkelijk, echter kan dit per zelftest verschillen. Bekijk daarom altijd de gebruiksaanwijzing van de antigeen zelftest die je hebt gekocht. In dit artikel leggen wij uit hoe je de Acon FlowFlex antigeen test gebruikt

De sneltest van Acon Flow Flex werkt heel simpel, het is ook door het RIVM in Nederland gekozen als goedgekeurde test, omdat het binnen een handomdraai te gebruiken is.

Monster afnemen:

 1. Open de verpakking van Acon FlowFlex en leg alle onderdelen naast elkaar op de tafel.
 2. Steek een wegwerpwattenstaafje, dat meegeleverd wordt bij uwkit, in één van de neusgaten. Draai het voorzichtig rond, duw het wattenstaafje naar binnen en laat minder dan 2,5 cm (1 inch) ruimte over vanaf de neusvleugel.
 3. Draai de swab 5 keer tegen de slijmvliezen in het neusgat omvoldoende monster af te kunnen nemen
 4. Gebruik dezelfde swab en herhaal dit proces in het andere neusgat om te garanderen dat er voldoende monster is afgenomen van beide neusgaten.
 5. Trek de swab terug uit het neusgat. Het monster kan nu geprepareerd worden met de extractiebufferbuisjes.

Test doen:

 1. Gebruik voor elk te testen monster een extractiebufferbuisje en label elk buisje op de juiste manier.
 2.  Verwijder de aluminiumfolie van de bovenkant van het buisje voor af te nemen buffer.
 3. Plaats de swab in het buisje en schudt het 30 seconden. Draai de swab vervolgens ten minste 5 keer terwijl u in de zijkanten van het buisje knijpt. Zorg dat de inhoud niet uit het buisje spuit.
 4. Verwijder de swab terwijl u in de zijkanten van het buisje knijpt om de vloeistof uit de swab te extraheren.
 5. Bevestig de druppelaar op het extractiebufferbuisje met de swab. Meng grondig door te schudden of door tegen de bodem van het buisje te tikken.
 6. Verwijder de testcassette uit het foliezakje en gebruik deze zo snel mogelijk.
 7. Plaats de testcassette op een vlakke en schone ondergrond.
 8. Voeg het verwerkte specimen vervolgens toe aan het monster, goed uit de buurt van de cassette. a. Keer het extractie-bufferbuisje met de druppelaar neerwaarts en houd dit verticaal. b. Knijp voorzichtig in het buisje en breng 4 druppels van het verwerkte monster over in de opening van de testcassette.
 9. Wacht tot de gekleurde lijn(en) verschijnt/verschijnen. Het resultaat kan na 15-30 minuten worden afgelezen. Lees het resultaat niet na 30 minuten af.

Waar koop ik een antigeen zelftest?

Tegenwoordig kun je een antigeen zelftest bijna overal kopen, vooral als je deze snel nodig hebt. Ze zijn verkrijgbaar bij: Albert Heijn, Kruidvat, bij veel tankstations maar ook in de automaten op Schiphol en in automaten op vele grote stations.

De prijs van de antigeen zelftest kan vaak verschillen tussen aanbieder, maar ook de vraag van dat moment. Tijdens een pandemie zie je de prijs van sneltesten direct stijgen.

Het goedkoopste is om een antigeen zelftest online te kopen. Bij Hygienekoning.nl heb je bijvoorbeeld altijd de laagste prijs garantie, en kun je ook kiezen uit het grootste assortiment. Ook kun je gebruik maken van snelle verzending en heb je, mits je voor 16:00 besteld, de producten de volgende dag nog in huis.

Antigeentest zelftest
De Antigeentest van het merk Acon FlowFlex
nl_NLNL