Coronavirus-tests – hvordan vælger jeg den rigtige?

Coronavirus er en familie af vira, der forårsager sygdom lige fra milde forkølelsessymptomer til svær lungebetændelse. Det seneste udbrud begyndte i Kina i december 2019 og har spredt sig over hele verden. I denne artikel vil vi diskutere de forskellige typer af coronavirus, hvordan de testes for, og hvilken test der er bedst for dig.

Det grundlæggende

Der er to hovedtyper af coronavirus-test tilgængelige i dag: molekylær og serologisk. Molekylær testning opdager selve virussen ved at se på genetisk materiale (RNA), der findes i kroppen. Serologisk test leder efter antistoffer produceret af immunsystemet som en reaktion på infektion. Begge typer test bruges til at diagnosticere COVID-19.

Typer af test

Der er tre hovedtyper af coronavirustest tilgængelige i dag: molekylær, serologisk og antigenpåvisning.
Molekylær testning bruger PCR-teknologi til at påvise tilstedeværelsen af viralt RNA i blodet. Denne type test betragtes som guldstandarden for diagnosticering af COVID-19. Det er også den eneste metode, der kan identificere personer, der tidligere var inficeret med SARS-CoV-2, selv efter at de er blevet raske.
Serologisk test involverer påvisning af tilstedeværelsen af antistoffer mod virussen. Disse antistoffer produceres af immunsystemet, når et individ har været udsat for virussen. De er ikke til stede før flere dage efter eksponering.
Antigendetektionstests bruger immunoassays til at påvise tilstedeværelsen af antigener forbundet med virussen. Antigener er proteiner lavet af virussen, der forårsager symptomerne på COVID-19. Disse tests er typisk mindre nøjagtige end andre metoder, fordi de ikke kan skelne mellem tidligere infektioner og nuværende.

Hvor kan jeg finde dem?

Molekylær testning er i øjeblikket den mest udbredte metode til at diagnosticere COVID 19. Du kan bestille disse test online gennem private virksomheder eller offentlige myndigheder. Private virksomheder tilbyder hurtige resultater, mens offentlige myndigheder normalt tager længere tid at behandle prøver.
Du kan også købe dem på lokale apoteker, hospitaler og klinikker. Hvis du beslutter dig for at tage til en klinik eller et hospital, så sørg for at medbringe din egen maske og handsker.

Hvor lang tid tager det?

Det afhænger af, hvilken type test du har brug for. En molekylær test vil give dig svar inden for 24 timer. Dette er den hurtigste tilgængelige mulighed. Den giver dog ingen oplysninger om, hvor alvorlig infektionen er.
En serologisk test vil give dig et resultat efter 2 uger. Disse tests påviser antistoffer produceret af kroppen som en del af dens immunrespons på virussen. De er derfor i stand til at afgøre, om du er inficeret med virussen.
Hvis du er bekymret over sværhedsgraden af dine symptomer, bør du overveje at få en PCR-test. Denne test detekterer viralt RNA direkte i prøven. Det giver hurtigere resultater end andre tests og kan hjælpe med at identificere personer, der stadig er forurenede.

Efterlad en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

da_DKDA