Koronavirustestit – miten valitsen oikean?

Koronavirukset ovat virusperhe, joka aiheuttaa sairauksia lievistä vilustumisoireista vaikeaan keuhkokuumeeseen. Viimeisin epidemia alkoi Kiinasta joulukuussa 2019 ja on levinnyt maailmanlaajuisesti. Tässä artikkelissa käsittelemme erilaisia koronavirustyyppejä, miten niitä testataan ja mikä testi sopii sinulle parhaiten.

Perusteet

Nykyään on saatavilla kaksi päätyyppiä koronavirustestausta: molekyyli- ja serologinen. Molekyylitestaus havaitsee itse viruksen tarkastelemalla kehossa olevaa geneettistä materiaalia (RNA). Serologinen testaus etsii vasta-aineita, joita immuunijärjestelmä tuottaa vasteena infektiolle. Molempia testejä käytetään COVID-19-diagnoosissa.

Testien tyypit

Nykyään on saatavilla kolme päätyyppiä koronavirustestejä: molekulaarinen, serologinen ja antigeenin havaitseminen.
Molekyylitestaus käyttää PCR-tekniikkaa viruksen RNA:n havaitsemiseen veressä. Tämän tyyppistä testiä pidetään kultaisena standardina COVID-19-diagnoosissa. Se on myös ainoa menetelmä, jolla voidaan tunnistaa aiemmin SARS-CoV-2-tartunnan saaneet ihmiset jopa toipumisen jälkeen.
Serologinen testaus sisältää viruksen vasta-aineiden havaitsemisen. Näitä vasta-aineita tuottaa immuunijärjestelmä, kun henkilö on altistunut virukselle. Ne ovat läsnä vasta useita päiviä altistuksen jälkeen.
Antigeenien havaitsemistestit käyttävät immuunimäärityksiä virukseen liittyvien antigeenien havaitsemiseen. Antigeenit ovat viruksen valmistamia proteiineja, jotka aiheuttavat COVID-19:n oireita. Nämä testit ovat yleensä vähemmän tarkkoja kuin muut menetelmät, koska ne eivät pysty erottamaan aiempia infektioita nykyisistä.

Mistä löydän ne?

Molekyylitestaus on tällä hetkellä yleisimmin käytetty menetelmä COVID 19 -taudin diagnosoinnissa. Voit tilata näitä testejä verkosta yksityisten yritysten tai valtion virastojen kautta. Yksityiset yritykset tarjoavat nopeita tuloksia, kun taas valtion virastoilla kestää yleensä kauemmin näytteiden käsittelyssä.
Voit ostaa niitä myös paikallisista apteekeista, sairaaloista ja klinikoista. Jos päätät mennä klinikalle tai sairaalaan, muista ottaa mukaan oma maski ja käsineet.

Kauanko se kestää?

Se riippuu tarvitsemasi testin tyypistä. Molekyylitesti antaa sinulle vastauksen 24 tunnin kuluessa. Tämä on nopein saatavilla oleva vaihtoehto. Se ei kuitenkaan anna mitään tietoa siitä, kuinka vakava infektio on.
Serologinen testi antaa tuloksen 2 viikon kuluttua. Nämä testit havaitsevat vasta-aineita, joita keho tuottaa osana immuunivastetta virukselle. Siksi he voivat määrittää, oletko saanut viruksen tartunnan.
Jos olet huolissasi oireidesi vakavuudesta, sinun tulee harkita PCR-testin hankkimista. Tämä testi havaitsee viruksen RNA:n suoraan näytteestä. Se tarjoaa nopeampia tuloksia kuin muut testit ja voi auttaa tunnistamaan edelleen saastuneita ihmisiä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

fiFI