PCR Test

Wat is een PCR Test?

De klassieke test op COVID-19 gebeurt met een “PCR test”, die genetisch materiaal van het virus detecteert. Dit is de meest betrouwbare test. Maar je moet wachten op het resultaat tot de testafname naar een labo is gestuurd en daar geanalyseerd is. Door zijn betrouwbaarheid is dit type test de standaard om te testen op COVID-19.

Een PCR-test kun je dus niet zelf doen. Dit moet altijd gedaan worden door een medisch specialist; een bedrijf die dit soort coronatesten aanbiedt, of bij de GGD in Nederland.

PCR-Test met Reiscertificaat

Als je gaat reizen, vereisen sommige landen een PCR-test met reiscertificaat om het land binnen te komen.

Een PCR-test of een antigeentest met reiscertificaat kun je niet zelf doen, omdat je zelf geen reiscertificaat kunt uitgeven, dit moet je laten doen door een gespecialiseerd bedrijf. Ook het GGD in Nederland geeft geen reiscertificaten meer uit, hier kun je jezelf nog alleen laten testen op het coronavirus.

Je hebt in Nederland twee soorten PCR-testen:

PCR-test

Dit is de meest doorgaande coronatest die het GGD, maar ook andere bedrijven aanbieden. Hierbij wordt er met een wattenstaafje de volgende methode gedaan:

  • Eerst schrapen ze met een wattenstaafje slijm uit je keel
  • Hierna doen ze het wattenstaafje achter in je neus, en draaien ze deze voor 5 seconden rond.

Na het afnemen van deze test wordt het monster naar het laboratorium gestuurd. Afhankelijk van de aanbieder, en van het pakket dat jij hebt gekozen, krijg jij het resultaat binnen 12-48 uur.

PCR-test NAAT

Een PCR-test NAAT is een nieuwere technologie die nog niet door iedereen wordt aangeboden. Bij een PCR-NAAT test hoeven de samples namelijk niet meer naar het laboratorium toe, maar kunnen ze dit met een speciale machine direct op locatie zien. Het voordeel van een PCR-NAAT test is dat je het resultaat al binnen 30 minuten hebt.

De methode van een PCR-NAAT test is hetzelfde als bij een gewone PCR-test.

Aanbieders PCR-Test

Aangezien je een PCR-test niet zelf kunt doen, moet je naar een medisch bedrijf die dit soort coronatesten aanbiedt. Vaak kun je niet zomaar langsgaan, en moet je vooraf een afspraak maken op hun website.

Het GGD biedt nog altijd gratis PCR-testen aan voor diegene die klachten hebben gerelateerd aan het coronavirus. Je krijgt bij het GGD echter geen reiscertificaat voor je reis naar het buitenland

Spoedtest.nl is een van de grotere aanbieders in PCR-testen en antigeentesten. Ook bieden zij op sommige locaties ook de PCR-NAAT test aan, waarbij je het resultaat al binnen 30 minuten hebt.

Corona-Check app

Het makkelijkste is om je resultaten in de Corona-Check app te laden, je krijgt hierbij namelijk direct een QR-code die jou testbewijs laat zien. Let op: niet alle aanbieders van PCR-testen en antigeen testen hebben de mogelijkheid om je testcertificaat ind e Coronacheck-app te zetten. Kijk dit dus goed na.

Spoedtest.nl heeft wel de mogelijkheid om de testresultaten in je Coronacheck-app te downloaden.

nl_NLNL