Coronavirustester – Hur väljer jag rätt?

Coronavirus är en familj av virus som orsakar sjukdomar, allt från milda förkylningssymtom till svår lunginflammation. Det senaste utbrottet började i Kina i december 2019 och har spridit sig över hela världen. I den här artikeln kommer vi att diskutera de olika typerna av coronavirus, hur de testas för och vilket test som är bäst för dig.

Det grundläggande

Det finns två huvudtyper av coronavirustester tillgängliga idag: molekylär och serologisk. Molekylära tester upptäcker själva viruset genom att titta på genetiskt material (RNA) som finns i kroppen. Serologiska tester letar efter antikroppar som produceras av immunsystemet som ett svar på infektion. Båda typerna av tester används för att diagnostisera covid-19.

Typer av tester

Det finns tre huvudtyper av coronavirustest tillgängliga idag: molekylär, serologisk och antigendetektering.
Molekylär testning använder PCR-teknik för att upptäcka närvaron av viralt RNA i blodet. Denna typ av test anses vara guldstandarden för att diagnostisera covid-19. Det är också den enda metoden som kan identifiera personer som tidigare var infekterade med SARS-CoV-2, även efter att de blivit friska.
Serologisk testning innebär att man upptäcker närvaron av antikroppar mot viruset. Dessa antikroppar produceras av immunsystemet när en individ har exponerats för viruset. De är inte närvarande förrän flera dagar efter exponering.
Antigendetekteringstest använder immunanalyser för att upptäcka närvaron av antigener associerade med viruset. Antigener är proteiner som framställs av viruset som orsakar symptomen på covid-19. Dessa tester är vanligtvis mindre exakta än andra metoder eftersom de inte kan skilja mellan tidigare infektioner och nuvarande.

Var kan jag hitta dem?

Molekylär testning är för närvarande den mest använda metoden för att diagnostisera covid 19. Du kan beställa dessa tester online via privata företag eller statliga myndigheter. Privata företag erbjuder snabba resultat medan statliga myndigheter vanligtvis tar längre tid att behandla prover.
Du kan också köpa dem på lokala apotek, sjukhus och kliniker. Om du bestämmer dig för att gå till en klinik eller sjukhus, se till att ta med din egen mask och handskar.

Hur lång tid tar det?

Det beror på vilken typ av test du behöver. Ett molekylärt test ger dig svar inom 24 timmar. Detta är det snabbaste tillgängliga alternativet. Den ger dock ingen information om hur allvarlig infektionen är.
Ett serologiskt test ger dig ett resultat efter 2 veckor. Dessa tester upptäcker antikroppar som produceras av kroppen som en del av dess immunsvar mot viruset. De kan därför avgöra om du var infekterad med viruset.
Om du är orolig över svårighetsgraden av dina symtom bör du överväga att göra ett PCR-test. Detta test detekterar viralt RNA direkt i provet. Det ger snabbare resultat än andra tester och kan hjälpa till att identifiera personer som fortfarande är smittade.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

sv_SESV